torstai 25. elokuuta 2011

Lämmin, lempeä Ljubljana





Kävelen helteessä kevyt rinkka selässäni kohti rautatieasemaa. Splitiin menee kaksi junaa. Molemmat ensin Zagrebiin. Voisin lähteä huomenna klo 8.15, jolloin olisin Splitissä 18.35. Matkalla olisi kahden tunnin paussi ja junanvaihto Zagrebissa. Hinta 51,60€. Toinen vaihtoehto on lähteä illalla 18.35. Yhdeksän aikoihin pari tuntia zagrebissa ja Splitissä 7.15. Makuuvaunupaikka 22€.

Löysin kivan retkeilymajan, Tabor, Vivodanska 7:llä. Minulla on ylimmän kolmannen kerroksen yhden hengen huone. Ikkunasta näkyy muutamia puita, liikenteen melu kuuluu kauempana, ei häiritsevästi. Täällä on nopea langaton netti. Hinta oli 26€. Käsitin vielä että aamupalakin kuuluisi tähän, ehkä käsitin väärin. Suihku on käytävällä. Kävin siinä juuri.

Turistinformationin tyttö piirsi rutiinivedoin karttaani ympyränsä kiehtovimmista paikoista. Lähden niitä kohti. Jätin passin ja iPadin huoneeseen. Rahat on kainalolaukussa, jonka ostin Pekingistä. Se on jyvä. Siihen mahtuu juuri ja juuri lompakko, kännyllä ja pieni vesipullo.

Ulkona on kuuma. Löydän parturin, tapoihini kuuluu käydä niissä matkoilla. Classic 7€, ei paha. Paikka on auki kahdeksaan. Tulisin tänne syötyäni.

Kiipeän ylös vuorelle, jossa on Ljubljanski grad eli linnoitus. Olavinlinnaa muistuttaa, mut ei niin hieno. Kirkonkellon lyönnit alempaa luovat tunnelmaa.

Ljubljanica-joen rannoilla olevat vanhat talot, ravintolat ja joen yli menevät lukuisat kävelysillat näyttävät olevan Ljubljanan juttu. Rannassa olevat grillit paistavat suuria hampurilaispihvejä ja makkaroita. Nälkä käy sietämättömäksi. Otan sitä mikä näyttää oudoimmalta eli alumiinivuoassa olevan punertavan ruuan. Kuitissa lukee Brebranec. Tämä on tehty pavuista. Ihan hyvää. Ruuan kanssa syön vaalean tuoreen leivän, joita laittavat noihin hampurilaisiin ja hodareihin. Juomaksi Union-olut. Yhteensä 8€. Toinen olut täällä on Lasko. Puoli litraa maksaa jokirannassa 3€ ja kaupungilla liikennöidyn kadun varressa 2€.

Kävelen parturiin ja istun mitään kysymättä odottamaan. Jonkin ajan päästä ruskeaverikkö vapautuu ja pyytää minua istumaan. Hän leikkaa melko kauan, 7€. Palkka ei voi olla kovin korkea.

Menen rautatieasemalle. Olen päättänyt lähteä huomen aamulla. Ostan lipun. Se on avoin lippu eli matkapäivää ja junaa ei ole siihen kirjattu. Tyttö muistuttaa että junan vaihto on Zagrebissa. Menopaluulippu olisi ollut jonkin verran edullisempi, mutta jätän paluureitin mieluummin avoimeksi. Tänne minun on kuitenkin tultava, Finski lähtee täältä. Tulen tänne mieluusti. Majapaikka on hyvä ja kaupunki vaikuttaa miellyttävältä. Rantaan kasatut lukuisat soittokamat lupaavat että ilta tulee olemaan vilkas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti